Filmproducent Hanneke Niens in Cultureel Café Heino: Ideeën komen van beide kanten, van de schrijver en van mij

“Je bouwt aan een eigen signatuur. Als een film hap, slik, weg is vind ik dat zonde van het medium”, dat stelde filmproducent Hanneke Niens in Cultureel Café Heino. De in Heino opgegroeide Niens gaf daar op 3 oktober een lezing. 

Hanneke Niens studeerde vanaf 1985 theater-, film- en televisiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Daarna werd ze hoofd drama en uitvoerend producent bij verschillende productiemaatschappijen. “Je hoeft geen filmopleiding te doen, om filmproducent te worden”, vertelde Hanneke Niens tijdens haar lezing.  

Een film maak je nooit alleen. Je werkt altijd in een team, Hanneke werkt vanaf het idee tot het scenario altijd in een zogenaamd driehoek team. Een driehoek team van schrijver, producent en regisseur. “Ideeën komen van beide kanten, van schrijver naar mij en andersom”.  

In 1999 werkte ze als film en tv-producent. Eerst als medeoprichter van IDTV Film. In 2008 werkte ze verder als eigenaar en CEO van film en tv bedrijf KeyFilm. Ze won tijdens haar carrière meerdere prijzen met haar bedrijf KeyFilm en als producent. De meest bekende onderscheiding is een Oscarnominatie voor de film De Tweeling (2003).  

“Als filmproducent ben je ook bezig met de financiering van de film”, aldus Niens. “Je stelt een hoofdcast en hoofdcrew vast, je gaat budgetteren, je gaat opzoek naar (internationale) financiering, een buitenlandse coproducent en een distribiteur als alles rond is.” Als filmproducent ben je volgens haar met alles bezig tijdens de film om jouw stempel erop te zetten.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Armoede sijpelt door in basisscholen: toegang tot hulp blijft uitdaging 

Next Story

Afstudeerfilm Lisa Hukker openbaart geheimen over gevoelig onderwerp: samenwerking met de Duitse bezetter en verraad tijdens de oorlog 

Latest from Media & Cultuur

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik
Go toTop