Foto: Kaart Achterhoek 1926, beeldbank Rijksmuseum.
opnamedatum: 2020-02-28

Meer stedelingen op het platteland 

Steeds meer westerlingen uit de randstad verhuizen naar het oosten van het land. Uit cijfers van het CBS blijkt dat alleen in 2020 al ruim 54 duizend mensen uit de regio Randstad verhuisden. Dit lijdt tot ergernis bij een deel van de bewoners van die streken. ´´Ze zijn bang dat wij onze cultuur vanuit de Randstad mee nemen´´, reageert de familie Hoekstra, die zelf eind 2022 vanuit het westen naar de gemeente Aalten verhuisde. 

De opmerkingen waar de ex-Randstedelingen mee te maken krijgen zijn op zijn zachts uitgedrukt niet positief, maar toch zijn er niet alleen maar negatieve opmerkingen. Een voorbeeld hiervan is de familie Hoekstra, zij werden met open armen ontvangen in hun nieuwe buurt. Ze woonden er nog maar een paar weken en werden gelijk uitgenodigd voor de jaarlijkse buurtborrel.  

Toen de familie begon aan de zoektocht naar een ander huis zijn ze door heel Nederland gereisd om een geschikte woning te zoeken. Ze waren op zoek naar een plek met veel groen en rust, en deze hebben ze uiteindelijk ook gevonden. Maar niet alleen dat was belangrijk, ook de buurt telde mee. De voornaamste reden van de negatieve reacties op ex-Randstedelingen is dat de ‘originele bewoners’ van mening zijn dat zij de huizen voor de jeugd inpikken. Achter dit argument gaat vooral een hoop woede naar de politiek schuil, er zijn namelijk in veel regio’s te weinig huizen beschikbaar voor jongeren. De familie Hoekstra heeft hier gelukkig weinig last van gehad: ‘’Wij zijn ons bewust van wat de mensen vinden, gelukkig zijn wij in een warm bad terecht gekomen!’’. 

Isa Schokkin

Hallo! Ik ben Isa. Mijn interesses liggen bij cultuur, muziek en diversiteit. Gelijkwaardigheid is de belangrijkste norm voor mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

FOTO: FACEBOOK, TONEELVERENIGING DE HOART
Previous Story

Streektheater bevordert trots  

Next Story

Die avond

Latest from Binnenland

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik

De Urban Trail in Groningen

Zaterdag 6 april vond de achtste editie van de Urban Trail in Groningen plaats. Het hardloopevenement leidde de deelnemers door verschillende bekende gebouwen in
Go toTop