De Kinderboekenweek: hoe bibliotheek Kop van Overijssel leesplezier vooropzet

‘Bij mij thuis’ is het thema van de Kinderboekenweek die van 4 tot 15 oktober wordt gehouden. Het is de grootste landelijke leescampagne met als doel kinderen meer aandacht aan lezen te laten besteden. 

‘Bij iedereen thuis is het anders en dat is oké’. Zegt Hanneke Kanis, leesconsulent jeugd en educatie en medewerker bij de bibliotheek Kop van Overijssel. ‘Bij mij thuis wonen 2 vaders, mijn huis is rolstoelvriendelijk voor mijn zusje in de rolstoel, bij mij thuis eten we elke vrijdag patat, etc.’. ‘Boeken en verhalen helpen kinderen heel erg om zich te herkennen en verplaatsen in personages’.  

Terwijl vrijwel alle scholen jaarlijks op hun eigen manier meedoen aan de Kinderboekenweek, Zegt Kanis dat het leesniveau van kinderlijk ‘zorgelijk’ is. Zo geeft Expertisecentrum Nederland aan dat het niveau onder het Westers gemiddelde zit. 

‘Door te lezen en je te verplaatsen in andere personages weten kinderen dat ze niet de enige zijn met bepaalde issues, of leren hoe het er bij anderen aan toe gaat.’   Dat de bibliotheek het belangrijk vindt dat kinderen genoeg lezen is te zien in het groot aantal evenementen die georganiseerd worden bij de verschillende vestingen in de kop van Overijssel. Zo wordt er in elke vestiging een speurtocht gehouden waar alle kinderen een presentje meekrijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Te weinig opvanglocaties voor Oekraïners, opvanglocaties bereiken limiet

Next Story

FC Waltertje klaar voor nieuw seizoen: van ultieme underdog naar waardige tegenstander

Latest from Binnenland

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik

De Urban Trail in Groningen

Zaterdag 6 april vond de achtste editie van de Urban Trail in Groningen plaats. Het hardloopevenement leidde de deelnemers door verschillende bekende gebouwen in
Go toTop