Bestaanszekerheid is meer dan alleen geld in de maatschappij pompen 

In bijna alle verkiezingsprogramma’s van politieke partijen heb je het begrip bestaanszekerheid wel zien terugkomen in hun verkiezingsprogramma. Ook tijdens Prinsjesdag kwam dit begrip aan bod.  De Partijen bieden geld aan om bestaanszekerheid te bieden. Het Leger des heils is het hier niet volledig mee eens: “bestaanszekerheid is meer dan alleen geld in de maatschappij pompen”, zegt Menno de Boer. 

Het Leger des heils stelt dat bestaanszekerheid meer is dan alleen wat je aan het einde van de maand overhoudt. Volgens Menno de Boer is het hebben van bestaanszekerheid zonder hulp, begeleiding of sociaal netwerk is het hebben van bestaanszekerheid lastig. Armoede zelf hoeft niet een probleem te zijn, met de juiste hulp en begeleiding kunnen mensen zich redden in de maatschappij, zegt Menno de Boer. Daarom vindt leger des heils ook dat alleen geld bieden niet de problemen gaan oplossen. 

De betekenis van het begrip bestaanszekerheid voor leger des heils is “iedereen heeft in de basis recht op een woonplek, genoeg inkomen, toegang tot zorg en een sociaal netwerk.” Hoe kan je uit schulden komen als je geen netwerk of hulp hebt om dit te doen. Geld is een korte termijnsoplossing. In lange termijn is er hulp nodig, hulp om je leven weer op te kunnen pakken. Mensen die al heel lang geen deel zijn van de samenleving/zich geen deel van de samenleving hebben gevoeld komen niet in een keer terug erin.  

We leven in een verzorgingsstaat, een staat die ervan uitgaat dat iedereen in zijn eigen netwerk moet kijken wat ze voor ze kunnen betekenen. Een voorbeeld hiervan: vroeger was er meer thuis zorg voor ouderen, met de verzorgingsstaat gaan ze ervan uit dat iemand in jouw netwerk jou kan verzorgen. Zelfredzaamheid wordt het genoemd, zoveel mogelijk op eigenkracht. “Maar niet voor iedereen is het hebben van een sociaal netwerk zo zelfsprekend, waardoor redden op eigen kracht een stuk lastiger is” zegt Menno de boer. 

Daphne Stavast

Mijn naam is Daphne en ik ben een gedreven student journalistiek. graag wil ik mijn creativiteit benutten en mijn passie voor het ontdekken van nieuwe verhalen met jullie delen. Of het nu gaat om het schrijven van boeiende artikelen, het maken van pakkende video's of het vastleggen van inspirerende interviews, ik ben altijd op zoek naar manieren om mijn creatieve talenten te uiten. Dus neem gerust een kijkje en laat je inspireren door de wereld van journalistiek door mijn ogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Twee keer zoveel mensen kunnen geen woning vinden

Next Story

Kinderobesitas op Aruba: ”We lopen achter de feiten aan”

Latest from Economie

De opkomst van de goudsmid

De vraag ´wat wil je worden?’ horen jongeren vaak, maar je hoort weinig jongeren zeggen ‘Ik word goudsmid!’. Het ambacht wat al eeuwen bestaat

Lelylijn opnieuw op politieke agenda

Al jaren wordt er gepraat over een verbetering van de treinverbinding tussen Noord-Nederland en de Randstad. Vele nieuwe spoortrajecten zijn onderzocht en al die
Go toTop