Stikstofregels zorgen voor spanning onder de boeren  

Als sinds 2019 is er spanning onder de boeren, de stikstofregeling zorgen voor onzekerheid.  Ontzegging van je bedrijf, verduurzamen of verkleinen. Al deze dingen kunnen aanbod komen bij de stikstof regels. Ook Familie Venema heeft last van de stikstofregels met hun boerenbedrijf. “Als de plannen doorgaan, zou dat een krimp van het bedrijf betekenen”, vertellen zij. 

Door de overheid zijn er meerdere subsidies voor bedrijven die vrijwillig stoppen met hun bedrijf. De overheid heeft eerder al aangekondigd dat het stikstof uitstoot te hoog is en met 41% zal moeten dalen voor 2030. Daar hebben ze subsidies voor ingesteld. Subsidies voor vrijwillig stoppen met landbouw of veehouderij. 

Het verduurzamen bij veehouderij gaat meestal om de mestverwerking. Koeien en varkens zijn de grootse vervuilers binnen de landbouwsector. De overheid is bezig met voer voor de dieren waar minder eiwit in zal zitten, dit zal ervoor moeten zorgen dat er minder co2 uitstoot komt. Maar alleen met de mestverwerking en voer aanpassen komen ze niet aan hun doel. Daarom zullen veel boeren door de nieuwe stikstof plannen moeten gaan verkleinen. 

De familie Venema zijn al jaren bezig met het verduurzamen van hun boerenbedrijf en zien zeker mogelijkheden voor landbouw en milieuvriendelijkheid. De verduurzaming van hun boerenbedrijf is het plaatsen van zonnepanelen en minder krachtvoer geven aan de koeien.   

Daphne Stavast

Mijn naam is Daphne en ik ben een gedreven student journalistiek. graag wil ik mijn creativiteit benutten en mijn passie voor het ontdekken van nieuwe verhalen met jullie delen. Of het nu gaat om het schrijven van boeiende artikelen, het maken van pakkende video's of het vastleggen van inspirerende interviews, ik ben altijd op zoek naar manieren om mijn creatieve talenten te uiten. Dus neem gerust een kijkje en laat je inspireren door de wereld van journalistiek door mijn ogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

31e editie van het open atelier in Almelo was wederom een succes

Next Story

Scholen in Nederland nemen graag strenge maatregelen tegen telefoongebruik in de klas 

Latest from Binnenland

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik

De Urban Trail in Groningen

Zaterdag 6 april vond de achtste editie van de Urban Trail in Groningen plaats. Het hardloopevenement leidde de deelnemers door verschillende bekende gebouwen in
Go toTop