Scholen in Nederland nemen graag strenge maatregelen tegen telefoongebruik in de klas 

Op het Carmel College Salland in Raalte zijn ze blij met het telefoonverbod dat minister Dijkgraaf heeft aangekondigd. De docenten merken dat er meer rust in de klas is, nu de mobiele telefoons weg zijn. “Er is veel minder afleiding.” 

In juli 2023 zijn er landelijke afspraken gemaakt over het telefoongebruik in de klas. “Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat niet-educatief gebruik van mobiele telefoons breuk doet aan een leeromgeving waar leerlingen kunnen concentreren en betrokken zijn. Vooral sociale media en andere niet-educatieve apps leiden af van de lesstof en verstoren sociale interactie in de klas, zegt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf.   

Telefoons zijn nu verboden in de les bij het voortgezet onderwijs, al zijn hier nog geen strenge regels voor en is de invulling hiervan aan de scholen zelf.  

Bij het Carmel College Salland in Raalte geldt de regel dat leerlingen aan het begin van de les hun telefoon in de telefoontas moeten doen. De telefoon is dus nog wel in dezelfde ruimte. Dit kan alsnog afleiden omdat er nog leerlingen zijn die met de telefoon vanuit de telefoontas de les proberen te filmen of omdat er een wekker afgaat midden in de les. Daarom willen we graag de regeling “thuis of in de kluis” toepassen, aldus Yttje Sipma, docent geschiedenis aan het Carmel College Salland. Verder hopen ze bij Carmel op meer interactie onder de leerlingen zelf: dat ze binnen hun eigen omgeving meer contacten zoeken en niet via de mobiel ergens buiten hun klas. Ook kunnen leerlingen zo geen filmpjes van elkaar maken en ga je de zogenoemde “gossipgirl accounts” tegen. 

Sharon de Graaf

Hoi, ik ben Sharon. Ik ben breed geïnteresseerd en schrijf graag over cultuur en dingen in mijn omgeving.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Stikstofregels zorgen voor spanning onder de boeren  

Next Story

Buurtbus Salland is een groot succes  

Latest from Binnenland

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik

De Urban Trail in Groningen

Zaterdag 6 april vond de achtste editie van de Urban Trail in Groningen plaats. Het hardloopevenement leidde de deelnemers door verschillende bekende gebouwen in
Go toTop