Organisatie Sinterklaasintocht Zwolle zet vol in op toegankelijkheid 

De intocht van Sinterklaas is een inclusief evenement. Iedereen mag komen kijken en genieten van het evenement, alleen is dit niet voor iedereen even vanzelfsprekend, zo komen kinderen en volwassen met een beperking meer obstakels tegen dan anderen. Daarom zet de organisatie zich dit jaar speciaal in voor toegankelijkheid.   

Op zaterdag 18 november komen de Sint en zijn pieten weer in Zwolle, ze lopen naar het Rodetorenplein en worden daar verwelkomt door de kinderen en burgemeester. Later zijn er nog activiteiten en een parade door de binnenstad.  

Bij dit evenement richt de organisatie zich al jaren op het houden van een inclusief evenement, zo hadden ze bijvoorbeeld als eerste organisatie in Nederland een doventolk bij de intocht. Dit jaar richten ze zich voor het eerst ook op de toegankelijkheid van het evenement. 

Bij de intocht zijn er nu op een aantal plekken op de route van de intocht toiletten geplaatst, die geschikt zijn om gebruikt te worden door mensen met een beperking. Verder is er een plek op het Rodetorenplein met een verschoon mogelijkheid. “Je ziet namelijk in de praktijk dat bij invalidetoiletten er wel uitklaptafels zijn, maar dat die niet geschikt zijn voor grotere kinderen die zwaarder zijn. We hebben nu een voorziening waar ook oudere en zwaardere kinderen verschoond kunnen worden”, aldus coördinator van de organisatie Meta Niemijer. 

Voor kinderen in rolstoelen is het ook lastig om Sinterklaas of de Pieten in de drukte goed te zien. Daarom zijn er nu vakken gecreëerd met vrij zicht op het podium. Zo wordt voorkomen dat kinderen of ouderen in rolstoelen ingesloten worden door het publiek en niets kunnen zien. “Dit is in feite een heel makkelijke maatregel, maar hij heeft een groot effect. Het gaat om eraan denken, je ervan bewust van zijn dat niet iedereen dezelfde zichtlijn heeft”, zegt voorzitter Freek– Jan Teunissen. “Belangrijk is dat mensen als compleet gezin naar de intocht kunnen komen. Niemand hoeft te denken: ik blijf maar thuis omdat het lastig is om hier met een gezinslid met een beperking naartoe te gaan”. 

Sanne ter Heide van belangenorganisatie Toegankelijk Zwolle, die zelf is aangewezen op een rolstoel, is enthousiast over wat er dit jaar al gedaan wordt. “Het is een mooi begin en ik ben er helemaal voor om via een evenement als de Sinterklaasintocht toegankelijkheid meer onder de aandacht te brengen”. 

Ook over de toekomst van toegankelijkheid van evenementen is Sanne duidelijk: “Wat wij willen als Toegankelijk Zwolle is eigen regie. Dat mensen met een beperking zelf kunnen besluiten of ze wel of niet gaan. Niet dat ze door omstandigheden gedwongen worden om niet te gaan. Wanneer de faciliteiten er zijn, kun je dat met een beperking zelf bepalen”. 

Sharon de Graaf

Hoi, ik ben Sharon. Ik ben breed geïnteresseerd en schrijf graag over cultuur en dingen in mijn omgeving.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Geert van Tol voor COC Nederland
Previous Story

Komen er meer regenboogkandidaten in de Tweede Kamer?

Next Story

Kritiek op jeugdzorg blijft voortbestaan: “Er is echt verandering nodig” 

Latest from Binnenland

De opkomst van de goudsmid

De vraag ´wat wil je worden?’ horen jongeren vaak, maar je hoort weinig jongeren zeggen ‘Ik word goudsmid!’. Het ambacht wat al eeuwen bestaat

Lelylijn opnieuw op politieke agenda

Al jaren wordt er gepraat over een verbetering van de treinverbinding tussen Noord-Nederland en de Randstad. Vele nieuwe spoortrajecten zijn onderzocht en al die

Hoog water in Deventer

Door hevige regenval in de winter kan het waterpeil van de IJssel leiden tot extreem hoog water en mogelijke overstromingen, zo ook bij de
Go toTop