“Je staat daar vier dagen in de kou, te strijden voor een goed doel”: Glazen Huis in Emmen heeft wederom succes

Het Glazen Huis van 3FM, ‘Serious Request’, heeft afgelopen jaar €7.502.981 opgehaald voor de Nederlandse stichting ALS. Deze stichting financiert onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS, een spierziekte. Wat het Glazen Huis van 3FM kan doen, kan het Glazen huis van ZO34 in Emmen ook. De omroep heeft afgelopen jaar €31.704,86 opgehaald voor de stichting ‘Kinderen van de Voedselbank’. De stichting biedt kledingpakketten, cadeautjes en andere dingen aan kinderen die jaren in hergebruikte kleding leven. Wesly Struik, presentator en DJ van de omroep ZO34, is er blij mee.  

Het idee is tien jaar geleden ontstaan door radio- en televisie omroep ZO34, voormalig RTV Drenthe. De omroep wilde graag iets doen voor een goed doel. Wesly Struik vertelt de gedachte achter het bedenken van het Glazen Huis in Emmen; “Wat konden we nou doen als omroep om goede doelen te helpen.” In die periode viel het Glazen Huis van 3FM hun op; “Toen dachten we, wij zijn ook een radio- en televisieomroep net zoals 3FM, waarom bouwen we ook niet gewoon een klein glazen huisje na?” Al het ingezamelde geld hebben ze naar 3FM gebracht.
Wesly vertelt hoe het vanaf dag één al een succes blijkt te zijn: “In de eerste editie hebben wij €20.000 opgehaald en hebben dat toen naar 3FM gebracht.” Vanaf de eerste editie stroomden de positieve reacties binnen van de bewoners uit Emmen en omstreken. Het Glazen Huis is tot heden blijven bestaan.
Uiteindelijk is 3FM gestopt in 2018 met het Glazen huis en is verder gegaan tot 2020 als ‘The Lifelines’. Hier liepen de Dj’s in teams van twee door heel Nederland om geld in te zamelen voor goede doelen. De omroep ZO34 vond het jammer om niet meer geld in te zamelen voor 3FM en zaten met hun handen in hun haar. Waar moest het ingezamelde geld nu heen?; “Wij wilden helemaal niet stoppen want we vonden het veel te leuk.” 3FM heeft jaren geld ingezameld voor Afrika en buitenlandse doelen. Hierdoor had de omroep ZO34 reacties gekregen op de inzamelingacties; “Van een groot deel van de reacties hadden wij te horen gekregen dat mensen het vervelend vonden dat het ingezamelde geld naar het buitenland is gegaan.”
De omroep heeft veel vergaderd en is tot de conclusie gekomen om het Glazen Huis in Emmen te laten bestaan en geld in te zamelen voor Nederlandse goede doelen. “Omdat we zelf onze doelen uiteindelijk hebben kunnen kiezen, is het ingezamelde geld ook omhoog gegaan.” Wesly denkt hierdoor 3FM te hebben geïnspireerd om het Glazen Huis weer opnieuw te introduceren in 2020 met Nederlandse doelen. “Via onze collega die ook bij 3FM werkte, hoorde 3FM af en toe hoe succesvol het in Emmen ging.”

Manon Kiers, student op het NHL Stenden, zit in het organisatie bestuur van het Glazen Huis in Emmen. Ze vertelt hoe leuk het is om in het bestuur te zitten; “We zijn met van alles bezig en het is altijd ook anders. Er wordt heel fijn naar ons als studenten geluisterd, omdat onze ideeën echt gehoord worden.” Zo ook naar het organiseren van het Glazen Huis in Emmen. “Je staat daar vier dagen in de kou, te strijden voor een goed doel.” Manon vertelt hoe prachtig ze het vindt. Ze is trots dat ze dit mag doen voor een stad zoals Emmen. “Het verveelt nooit en de reacties die we krijgen van de bewoners helpen ook erg mee om nog meer te organiseren.”

Franka Nio Kuijpers

Hi! Mijn naam is Franka Nio, een enthousiaste schrijver van de Werkplaats. Ik schrijf het liefst over maatschappelijke en politieke kwesties, maar andere onderwerpen interesseren mij evenveel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Mensen winkelen steeds vaker tweedehands, dat is goed nieuws voor de fashion wereld

Next Story

Vapen in Nederland gaat de deur uit, wat betekent dit voor consument en verkoper?

Latest from Binnenland

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik

De Urban Trail in Groningen

Zaterdag 6 april vond de achtste editie van de Urban Trail in Groningen plaats. Het hardloopevenement leidde de deelnemers door verschillende bekende gebouwen in
Go toTop

Don't Miss