“Zes finalisten, ze zijn allemaal winnaar”

Winnaar beste studentondernemer van Windesheim is bekend

ISA VELDMAN

Een niet competitieve wedstrijd voor beste studentondernemer van Windesheim werd ook dit jaar weer gehouden. Cankut Ercan, coach bij het Centre for Entrepreneurship, verteld waarom dit niet per se competitief is en dat de emotie trots overheerst.

Cankut Ercan, 36 jaar, fractievoorzitter Volt Zwolle, gemeenteraadslid Zwolle en docent/coach op Windesheim. Opgegroeid in Wezep en Zwolle-Zuid, met een migratieachtergrond. Zijn grootouders en ouders komen uit Turkije. Zij hebben de keuze gemaakt om naar Nederland te komen en keihard te werken voor een betere toekomst voor hun volgende generaties. Ondanks dat Cankut hier ook wel de nadelen van heeft ervaren, bijvoorbeeld tijdens het uitgaan bij voorbaat al geweigerd worden aan de deur, is hij dankbaar voor de goede opleiding, de betere kansen in de regio en wil dat nu ook doorgeven aan zijn volgende generaties. Nadat Cankut is afgestudeerd heeft hij een eigen onderneming gehad. “Een eigen onderneming hebben vormt je”, aldus Cankut. Op zijn 30e dacht hij “Wat wil ik gaan doen?” Interesse in mensen heeft ervoor gezorgd dat hij een community-lead werd en daar mensen probeerde te activeren. Hij was nooit politiek actief, totdat Volt voorbijkwam. “De manier waarop zij zich inzetten, de vibe, de mensen, hun vooruitzicht naar verbinding en ook willen veranderen, desondanks dat dit voor opschudding zorgt”, dat zijn de redenen van Cankut om zich hierbij aan te sluiten en zo lijsttrekker te worden van Volt Zwolle.

Hij wil graag mensen helpen. Zo geeft Cankut aan dat hij droomt van een wereld waarin jongeren niet worden belemmerd door afkomst, gender, religie of sociale status. Zelf is hij bewust geweest van zijn buitenlandse afkomst en soms ook bewust gemaakt hiervan. “Als je anders bent of authentieker dan het kader, wordt daar commentaar op gegeven, zo ook negatief commentaar”, dit is iets wat niet nodig zou moeten zijn volgens Cankut.  Hij zou graag willen dat we met zijn allen beter naar elkaar luisteren, meer begrip tonen voor elkaar en ook dialoog houden met elkaar, want zo kom je tot oplossingen.

Als coach en docent op Windesheim zet hij zich dagelijks in om studenten te begeleiden die een droom of idee hebben, vaardigheden willen leren of zelfs al een eigen onderneming hebben. “Netwerken, onderhandelen, presenteren en pitchen. Dit zijn vaardigheden die wij vanuit Centre for Entrepreneurship proberen mee te geven.”, aldus Cankut. Windesheim Centre for Entrepreneurship is een plek die leerlingen de mogelijkheid biedt om te werken aan ondernemerschap. Hier worden studenten geholpen om van een idee naar uitvoering te komen, te netwerken op evenementen borrels, hier krijgen ze financiële, fiscale en juridische begeleiding. Iedereen komt ervoor in aanmerking om zich aan te melden, zolang je een droom of idee hebt die je zou willen vervullen.

Jaarlijks wordt er vanuit het Centre for Entrepreneurship een wedstrijd gehouden waarbij alle studenten van Windesheim, zowel Zwolle als Almere, welke opleiding je ook volgt, mee mogen doen. Wanneer je jezelf aanmeldt bij het Centre kom je in de coaching. Hier word je niet alleen begeleid als ondernemer, maar ook als persoon en worden de vaardigheden zoals eerder benoemt aangeleerd. Er wordt gevraagd of je mee zou willen doen aan de wedstrijd. Wanneer je hieraan meedoet, gaat dit in verschillende rondes. Je kan de beste studentondernemer worden van Windesheim of de aanmoedigingsprijs winnen. Wanneer je de aanmoedigingsprijs wint houdt dat in dat de jury jouw idee erg goed vindt, maar dat je nog wel wat stappen moet zetten om de beste te zijn. Deze prijs is dus een letterlijke aanmoediging om door te zetten, maar ook ontvangt de student €250,- en gratis workshops die je nog verder helpen in je onderneming. De beste studentondernemer ontvangt ook de gratis workshops, €1000,- en de topondernemersbokaal.

Cankut wordt er elke dag gelukkig van om de studenten hierin te coachen. Hij vindt het een hele leuke wedstrijd waar het Centre niet per se competitief wil zijn, maar het vooral een evenement wil maken. “Het gaat vooral over het talent binnen Windesheim een podium geven en zichzelf en hun idee te presenteren”, aldus Cankut. Naast de wedstrijd is de coaching natuurlijk ook belangrijk. Cankut beschrijft de T-shaped professional, waarin de eerste staander je vak inhoud is en de tweede staander je vaardigheden. Zo zegt Cankut het volgende: “De vak inhoud wordt door docenten al in de studie gegeven, die vaardigheden kan je hier ontwikkelen”. Zoals eerder benoemd heeft Cankut een eigen onderneming gehad, iets wat hem gevormd heeft. “Ik heb gemerkt dat het mij veerkracht, creativiteit en discipline heeft gegeven”, aldus Cankut. Het gaat niet alleen om ondernemend zijn, maar ook om ondernemend worden. Alles wat goed gaat is mooi meegenomen, maar van de fouten die je maakt leer je. “Faal hier, hier maakt het toch niet uit. We zijn allemaal aan het leren en van je fouten leer je het meest”, pleit Cankut.

Donderdag 30 mei stonden er zes studenten in de finale. De zes studenten mochten het podium pakken en hun idee of onderneming presenteren. De ultieme kans om zichzelf ook te presenteren aan een groot netwerk die in het publiek aanschouwt. De vakjury, bestaande uit Bas Tietema, Hanieh van Vilsteren Kamran, Manuela Krull-Kancinelli, René Breman en Daniël van den Berg, heeft hun beoordeelt op bijvoorbeeld hun missie, visie, duurzaamheid en op de ondernemer zelf. Vlak voor het begin van de wedstrijd heeft Cankut de studenten nog een laatste boodschap meegegeven: “Jullie mogen al trots zijn dat jullie hier staan en dat jullie het durven. Trots zijn dat je hier bent. Vooral ook veel plezier hebben in hetgeen wat je gaat doen, vooral vandaag!”. Of je wint of niet maakt niet uit volgens Cankut. In het publiek zitten belanghebbenden waarmee je je eigen netwerk kan verbreden, je leert en ontwikkelt jezelf met deze stap.

Tobian van der Aa en Luc Hakkers, studenten Commerciële Economie en Finance & Control zijn uitgeroepen tot beste studentondernemers met hun onderneming Woofies.nl. “Ja super! Woofies, het merk, is het afgelopen jaar enorm versterkt. We hebben in 4 maanden tijd gezien wat het product doet en wat het nog kan worden. We hebben er enorm hard aan gewerkt!”, aldus Tobian. Het merk Woofies werkt samen met een voedingsdeskundige en verkoopt lekkere, maar vooral functionele hondensnoepjes. Het doel is een gezond welzijn voor de hond op langer termijn te waarborgen. De jury vond het een schoolvoorbeeld van de combinatie studeren en ondernemen.

De aanmoedigingsprijs ging naar Yaël Eshuis en Floor Dortu met Profumoda. Een onderneming in Italiaanse wasparfums. Zo zeggen de meiden het volgende over de winst: “Super blij, er waren natuurlijk heel veel goede ideeën. Wij zijn er met deze ingegaan en hebben natuurlijk wel gehoopt dat het iets zou opleveren waar we verder mee kunnen. Dat is gelukt dus ik ben heel blij!”.

Cankut vertelt dat het gevoel van trots overheerst, “je gunt het ze allemaal! We geloven dat alle finalisten zich verder zullen brengen als student en als ondernemer!”. Naderhand sprak Cankut ook degene die niet hebben gewonnen en benoemde hij hetgeen waar ze goed in zijn. Ook als ze ergens niet blij over zijn, benoemt hij de punten die wel goed waren. Cankut wil niet dat de studenten gedemotiveerd raken. Zo zegt Cankut: “Ze zijn op dit moment niet de winnaar volgens de jury, maar voor ons zijn ze dat wel”.

“Ze hebben allemaal een talent, die proberen wij naar de oppervlakte te halen en verder te brengen. Dat is de hoop die ze allemaal moeten hebben. Ook al win je hier niet vandaag, hou de hoop dat jouw talent je verder gaat brengen!”, aldus Cankut.

Isa Veldman

Mijn interesses zijn de onderwerpen misdaad, psychologie, cultuur, archeologie/geschiedenis en theologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Maria Westerbos, de vrouw die plastic bestrijdt, “Ik hoop dat we tot het besef komen dat dit niet langer zo kan”  

Next Story

Centre for Entrepreneurship coacht ondernemerschap, maar ook de individuele ontwikkeling

Latest from Economie

Het leven met hoop en hart 

Een storm, zoals je die alleen nog maar in de Lage Landen aantreft, woedde op een nacht over een bos. Felle bliksemschichten sloegen lukraak

Doneren mensen nog geld?

Geld doneren aan goede doelen kan een groot verschil maken in de wereld. Of dit nu gaat om het bestrijden van armoede, klimaatverandering, dierenwelzijn
Go toTop