Omgaan met hoogsensitiviteit: stilte in een luide wereld

Daar loop ik, 20 minuten over acht. School gaat zo beginnen. Ik blijf tegen mijzelf zeggen: “adem in, adem uit”. Het is best koud, de warme dagen beginnen steeds meer op de achtergrond te leven. De rode bladeren vliegen in het rond voordat ze de grond raken. Een kudde mensen loopt dezelfde kant op, snel naar school. Niet alleen studenten die dagelijks met de trein naar school gaan, maar ook mensen die op hun werk verwacht worden. Het treinstation van Zwolle is een mooi knooppunt voor reizende mensen. Als kippen zonder kop proberen ze de trein te halen . Het lijkt wel of heel Nederland op één plek is bijeengekomen vandaag. Ik probeer mij te concentreren op de muziek die door mijn koptelefoon klinkt. Het lukt niet.

Ik loop al een tijd met het gevoel dat alles overweldigend is . Dat is niet op een positieve manier. Een normale dag voor anderen, is voor mij een dagelijkse proef om de dag door te komen.
Klas 5 havo , mijn laatste jaar van voortgezet onderwijs. Iedereen heeft om dezelfde tijd pauze en les. Tijdens het wisselen van de lessen lopen honderden leerlingen de trap op en af. Ik kan geen rustpunt vinden om op adem te komen. Ik merk dat ik duizelig begin te worden, “Wat is dit nou?” denk ik bij mijzelf. Ik probeer mijn moeder haastig te bellen om te vragen wat ik voel: “Overprikkeld” zegt ze. Dat is nieuw voor mij.

Tijdens autorijles ga ik te snel waardoor ik de bocht nog maar net haal. Mijn instructeur schrikt ervan en verheft zijn stem in de kleine lesauto. Mijn neus begint te prikkelen en ik merk dat mijn zicht troebeler wordt . Ik schaam mij, want wie huilt er nou nadat iemand wat luider praat?
Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat ik niet gek ben, maar hoogsensitief. Ik had een boek gelezen over een hoog sensitief persoon waardoor alles op zijn plek viel . Mijn reactie op sterke geluiden, geuren en licht bleken tekenen van hoogsensitiviteit te zijn.

Hoogsensitiviteit betekent dat je een gevoeliger zenuwstelsel hebt dan de meeste mensen. Je merkt bijvoorbeeld moeiteloos op dat je vriendin haar dag niet heeft omdat ze net iets anders reageert dan normaal. Terwijl dit de meeste mensen zou ontgaan.

Ik loop nu met de kudde richting het Windesheim, bijna iedereen kijkt op zijn of haar telefoon. Ken je dat gevoel dat je tussen twee glazen wanden staat? Zo voelt hoog sensitiviteit aan. Voor, rechts, links, achter, overal lopen mensen . Ik raak er gestrest van.

Ik heb het nooit eerlijk gevonden dat mensen kunnen genieten van dagjes uit, of een simpele dag op school. Hoe kan het dat mensen plezier ervaren als het zo druk is in het pretpark? Een klasgenoot praat door de docent heen omdat hij aan zijn vrienden in detail de belevenissen van afgelopen weekend moet vertellen. Ik merk op dat mijn hartslag hoger wordt. De lichten op het plafond, zorgen voor harde steken in mijn ogen. Er zijn te veel prikkels waardoor ik mij niet goed kan concentreren op de les.

Na een dag op school te hebben gezeten, merk ik dat ik uitgeput ben. Ik heb een korter lontje gekregen en wil het liefst thuis alleen op mijn kamer zitten zonder alle prikkels van buiten. Het licht van de zon wat mijn kamer binnen schijnt, blijkt al te veel zijn .

Morgen is er weer een dag.

Franka Nio Kuijpers

Hi! Mijn naam is Franka Nio, een enthousiaste schrijver van de Werkplaats. Ik schrijf het liefst over maatschappelijke en politieke kwesties, maar andere onderwerpen interesseren mij evenveel.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Lulu

Next Story

Het vergeten Duitse concentratiekamp in de bossen bij Ommen 

Latest from Column

Giethoorn, New York

Welkom in de ‘Melting pot.’ Giethoorn, Overijssel. Waar hard wordt gewerkt, waar restaurants en cafés overuren draaien. Waar mensen vanuit alle hoeken van de

Soevereine ergernis

“Vroeger maakte ze de dingen toch veel beter hè?” Ja mevrouw vroeger waren dingen inderdaad fijner. Vooral tien minuten geleden toen jij en je

Steenwieker Toorn

Soms wanneer ik in de vroege ochtenden het huis uitga word ik begroet door de al te bekende ochtendgeur, zo een ochtendgeur die in
Go toTop