Vinylrevival zorgt niet alleen voor stijgende verkoop lp’s, maar ook problemen binnen de industrie 

De populariteit van vinylplaten, beter bekend als lp’s, zit al een hele tijd in de lift. Voor het eerst sinds 1987 zijn lp’s in de Verenigde Staten populairder dan cd’s, met een hogere verkoop.Heb je hier een bron/cijfers? Noem alleen even kort waar je dit gelezen hebt. Meldt brancheorganisatie RIAA.  Maar de vraag is: kan het aanbod de stijgende vraag wel bijbenen? 

Bart Koldewee, filiaal manager bij Plato, licht toe: “Het hangt van een aantal factoren af, zoals verouderde pers-technologie die niet is bijgewerkt sinds de jaren ’80, grote artiesten die alle drukkerijen inpalmen vanwege de release van hun nieuwste albums, en een aanzienlijk tekort aan de grondstoffen voor vinyl. Dit alles leidt tot prijsstijgingen van zo’n 30 tot 50% en enorme wachttijden voor het laten persen van je album op vinyl.” 

Maar het probleem stopt volgens Koldewee niet bij nieuwe releases. Ook tweedehands vinylplaten worden duurder, omdat de groeiende vraag de prijzen opdrijft. Dit heeft een aanzienlijke invloed op de markt voor tweedehands platen, waar verzamelaars en liefhebbers op zoek zijn naar zeldzame vondsten en klassiekers.  

Deze uitdagingen werpen een schaduw over de anders zo bloeiende lp-markt.  “Vinyl-liefhebbers moeten nu geduld uitoefenen en bereid zijn om wat extra te betalen om hun favoriete muziek op dit medium te bemachtigen”, constateert vinylverkoper Bart Koldewee.  

Joep Klomps

Hey, ik ben Joep. Ik kom uit Deventer en hou me bezig met cultuur, politiek en technologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Eerste editie Ronde van Deventer groot succes voor het goede doel 

Next Story

Sanne Rooseboom schrijft kinderboekenweekgeschenk 2023

Latest from Economie

De opkomst van de goudsmid

De vraag ´wat wil je worden?’ horen jongeren vaak, maar je hoort weinig jongeren zeggen ‘Ik word goudsmid!’. Het ambacht wat al eeuwen bestaat

Lelylijn opnieuw op politieke agenda

Al jaren wordt er gepraat over een verbetering van de treinverbinding tussen Noord-Nederland en de Randstad. Vele nieuwe spoortrajecten zijn onderzocht en al die
Go toTop