Gratis te bezoeken musea, een groot succes voor cultureel Zuidwest Friesland 

Een enorm succes. Zo kijkt de gemeente Zuidwest-Friesland terug op de Open Museum Maand die in november is gehouden. De musea hebben tijdens de maand november een stuk meer bezoekers kunnen ontvangen dan voorgaande jaren. Tijdens de maand november kunnen mensen vijftien deelnemende musea in Zuidwest-Friesland gratis bezoeken. Daarnaast is er met Arriva een speciale actie geregeld, voor 9,95 euro kunnen bezoekers met bus en trein op een museumtoer.

Halverwege de maand stond het aantal bezoekers op ongeveer 18.500. Volgens de site van de gemeente is het aantal bezoekers sinds vorig jaar daarmee al verdubbelt. De gratis museumkaarten slaan daarmee erg in aan bij de burgers van Zuidwest-Friesland. Bezoekers kunnen een waardebon downloaden en die inleveren bij de ingang, waarna het museum gratis te bezoeken is. De waardebonnen kunnen onbeperkt gedownload worden, waardoor de bezoekers op de site niet tussen verschillende musea hoeven te kiezen.  

De organisator van de Open Museum Maand is de VVV Waterland van Friesland. ‘Als organisatie zijn wij verantwoordelijk voor de regiomarketing in Zuidwest-Friesland,’ aldus regiomanager Arent Kuipers, ‘We zijn met de musea in overleg gegaan met als doel om meer bezoekers naar de culturele sector te trekken en de musea in een positiever daglicht te zetten.’ November staat bekend als een koude en gure maand, het was dan volgens Kuipers ook een bewuste keuze om juist tijdens deze maand de bezoekers de gelegenheid te geven om de musea gratis te bezoeken. ‘We hebben gekozen voor de maand november om het seizoen van toerisme te verlengen en een jaar rond aanbod te creëren.’ Volgens de regiomanager doen bijna alle musea in de regio mee aan de actie. ‘Veel musea zien het belang van de actie en met de steun van de gemeente kunnen we de maand goed organiseren.’ 

Alie Bakker, managementassistent van het Jopie Huisman Museum in Workum, vindt het een mooi initiatief. ‘We wisten niet precies hoe de actie aan zou slaan en waren daarom in eerste instantie een beetje sceptisch, maar besloten dat niet geschoten altijd mis was.’ Het besluit om mee te doen blijkt een schot in de roos te zijn. Het bezoekersaantal is met zeventig tot tachtig procent gestegen in vergelijking met voorgaande jaren. ‘We zien dat vooral inwoners steeds vaker een kijkje gaan nemen in de musea,’ aldus Arent Kuipers. ‘Veel inwoners weten dat de musea zich in het dorp bevinden, maar lopen er normaliter alleen maar langs. Nu zien we dat de mensen daadwerkelijk ook naar binnenstappen, wat veel positieve reacties als gevolg heeft.’ Zelf ziet Alie Bakker in de cijfers van het museum dat er ook nog wat wordt overgehouden aan het initiatief, ‘Alhoewel mensen gratis toegang hebben tot het museum, zorgt de winkelverkoop ervoor dat het museum alsnog wat verdient.’ 

Alie Bakker zou de Open Museum Maand ook bij andere provincies aanraden. ‘Het is een hele mooie reclame voor een museum en het zorgt ervoor dat de wat stillere maanden van november en december opgevuld worden.’ Arent Kuipers zou graag zien dat de maand breder in de provincie getrokken kan worden. ‘Het zou fantastisch zijn als volgend jaar meer musea en culturele instanties erop aan kunnen haken.’

Sem Taal

Hoi ik ben Sem. In de journalistiek hou ik me graag bezig met het onderzoeken van vraagstukken en het schrijven van creatieve teksten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Het schouwspel van de maand december 

Next Story

Worden meer mannen onvruchtbaar?  

Latest from Binnenland

De opkomst van de goudsmid

De vraag ´wat wil je worden?’ horen jongeren vaak, maar je hoort weinig jongeren zeggen ‘Ik word goudsmid!’. Het ambacht wat al eeuwen bestaat

Lelylijn opnieuw op politieke agenda

Al jaren wordt er gepraat over een verbetering van de treinverbinding tussen Noord-Nederland en de Randstad. Vele nieuwe spoortrajecten zijn onderzocht en al die

Hoog water in Deventer

Door hevige regenval in de winter kan het waterpeil van de IJssel leiden tot extreem hoog water en mogelijke overstromingen, zo ook bij de
Go toTop

Don't Miss