Een grote exclusieve sneaker collectie hebben, vaak een uit de hand gelopen hobby 

De sneaker community is voor veel mensen nog wat onbekend. Het inkopen en verkopen van sneakers, het hebben van een enorm grote exclusieve collectie aan sneakers en een uit de hand gelopen hobby omzetten in een daadwerkelijk bedrijf. Het lukt dan ook niet iedereen, maar de jongens van Outsole deden het. “Toen ik begin 20 was had ik echt een hele dikke Air Max 1 collectie, zelfs de grootste van Nederland. Wat een fantastische basis was om Outsole te kunnen beginnen in 2015,” verteld Frank Klerks van Outsole

De vele verschillende sneaker modellen vliegen je deze dagen om de oren. Iedereen kan wel een sneaker opnoemen en deze sneaker kan soms een goeie start zijn voor een grote collectie of de inkoop en verkoop van deze gewilde sneaker. Al wist Frank al snel dat hij het bij één specifiek model wilde houden, namelijk de Air Max 1. “Ik ben er altijd best eigenwijs in geweest. Ik vind de Air Max 1’s zo vet dat het begin echt mijn ding geweest. Hoewel ik ook een Air Max 90 en een New Balance 1500 heel vet vind. Ik draag ook best wel wat verschillende modellen, maar net niet interessant genoeg om dat ook erbij te gaan doen. Ik wilde ook niet mee veren op de hype, want op een gegeven moment werd sneakers verzamelen normaal, sneakers verkopen werd normaal en je kreeg dus resellers. Mensen die sneakers kochten, om direct weer te verkopen. Dat heb ik dus nooit gedaan, ik heb mij altijd gefocust op de Air Max 1 en de tweedehands markt daarvan.” 

Outsole op Sneakersness 2023

Sneakers zijn er niet alleen maar om te dragen. Sneakerliefhebbers zien het als verzamelobjecten of zelfs kunstobjecten. Maar de sneakercultuur moet je wel opdelen, niet iedereen denkt hetzelfde over sneakers. De ene draagt ze gewoon en de andere verzamelt ze echt. Dat sneakerliefhebbers van elkaar verschillen weet ook Frank. “Je hebt sneakerliefhebbers in alle soorten en maten en je hebt dan ook de echte verzamelaars. Waar je sneakerliefhebbers eerder hoort zeggen rock don’t stock, vinden anderen de sneaker community dat onzin. Een sneaker uit 1988 hoef je echt niet te dragen. Zo’n sneaker is een kunstobject. 

Een passie voor sneakers begint bij veel mensen al op jonge leeftijd. Zo ook bij Dennis Looij “Vroeger in 1997, toen ik nog een jong jongetje was, toen kwam de Air Max 97 ‘Leather’ uit de rood met witte colorway. Die wilde iedereen hebben, toen zag ik daar ook allemaal vrienden op lopen en toen wilde ik die ook hebben. Zo is het verzamelen van sneakers begonnen. Daarna kwam de Air Max 90 ‘Concord’ uit. Daar raakte ik meteen verliefd op en die sneakers werd een hele hype. Iedereen wou die hebben, roze, blauw met wit. Later toen ik ook ietsje ouder was, dacht ik van hier wil ik er meer van hebben” 

Sneakers van Dennis Looij

De waarde van sneakers kan enorm verschillen. Als een bepaalde sneaker weinig aanbod heeft maar er enorm veel vraag naar is stijgt de waarde al snel. Als sneaker webshop wil je er natuurlijk wel wat aan verdienen. Je moet af en toe ook echt een lange adem hebben om een bepaalde sneaker te verkopen, want het verschilt nogal hoe gewild een sneaker is. “Wij hebben geen standaard winstmarges in sneakers, dat is ook niet te doen omdat sneakers verschillende waardes hebben. Maar je mag gerust weten dat als wij een sneaker inkopen, de sneaker in potentie het dubbele moet opleveren. Wat vaak vergeten wordt in dat hele verhaal is dat het niet allemaal verkoopt. Die potentiële verdubbeling moet je verrekenen met sneakers die wij niet verkopen, sneaker die uit elkaar vallen, sneakers die slechter zijn dan verwacht en dan heb ik nog niet eens over de BTW of bedrijfskosten,” aldus Frank. 

Volgens Dennis moet je ook wel realistisch blijven over de waarde van een paar sneakers. “Er zijn sneakers op de markt, die vroeger in de outlet lagen. Die zijn nu 3.000 tot 5.000 euro waard. Ik ben wel echt een sneakerliefhebber, maar ik zou nooit van mijn leven zoveel uitgeven aan een sneaker. Ook omdat ik weet dat ze retail 170 euro hebben gekost.” 

Loek van Eijk is al lang onderdeel van de sneaker community en ziet dat de mensen elkaar ook sneakers gunnen voor een goeie prijs. “Als je een paar jaar samen in dezelfde Whatsappgroep zit en je leert elkaar kennen, dan zie je elkaar meer als kennissen. Je bent dan eerder geneigd om elkaar voor een release prijs iets te verkopen. Of als ik een paartje heb gescoord bij een release die ik eigenlijk niet hoef, dan zet ik dat in de groepsapp en dan verkoop ik de sneakers voor de release prijs.”

Sneakers van Loek van Eijk

Dat de waarde van sneakers enorm kan stijgen weten we ondertussen maar al te goed. Alleen dat de waarde per maat ook enorm kan verschillen weten sommige mensen nog niet. Loek verteld hoe de waarde zo erg kan verschillen per maat. “De oplage verschilt enorm per maat. Nike kijkt hoeveel mensen er wereldwijd zijn met maat 42 en met maat 45. Wij in Nederland hebben wat grotere voeten, maar in Chili is een maat 42 normaler. Waar wonen er meer mensen? In Chili. Dus de uitgave kan heel erg verschillen per maat. Er kunnen er 6000 in Europa worden gelanceerd in maat 45, maar dat staat tegenover 20.000 in een reguliere maat als 42. Dat gaat allemaal naar rato hoeveel mensen er zijn. De grotere maten zijn ook meer waard, omdat er minder van gemaakt zijn en moeilijk aan te komen is. 45,5 is zo’n maat die heel weinig gemaakt wordt. Als ik daar een paar van binnenhaal dan weet ik al dat ik die wel snel weer verkoop.” De collectie van Loek is ook te zien op Instagram (@airmafk)

Ook Dennis begon vanuit zijn passie voor sneakers een bedrijf daarin. “Ik ben cleaner en restaurateur van sneakers, dat is mijn werk. Daar heb ik best wel veel succes mee. Ik doe dat voor bekende Nederlanders en rappers uit Amerika. Die benaderen mij allemaal, daar maak ik sneakers voor schoon of ik regel een sneaker of customize sneakers voor ze. Mijn werk is te vinden op Instagram (@privatesneakerlabel).” 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Worden meer mannen onvruchtbaar?  

Next Story

Risico’s drankketen onderschat

Latest from Binnenland

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik

De Urban Trail in Groningen

Zaterdag 6 april vond de achtste editie van de Urban Trail in Groningen plaats. Het hardloopevenement leidde de deelnemers door verschillende bekende gebouwen in
Go toTop